Zapustil nas je Vlado Šav

Vlado Šav (1945 – 2008)

V noči med 1. in 2. novembrom 2008 je za vedno odšel Vlado Šav, ustanovni član  in srce Kulturnega kluba.

Vlado je bil pisatelj, gledališčnik in nosilec alternativnih ustvarjalnih ter življenskih praks (Mandala, Vetrnice, Performans studio…) ter družbeno in duhovno angažiran kulturni delavec, pobudnik mirovniško (organizator demonstracij proti vojni v Iraku) in ekološko usmerjenih družbenih akcij (čiščenje klifov na slovenski obali), raziskovalec novih kulturnih oblik in večni iskalec globje resničnosti (četrte duhovne poti).

Rodil  se je 20. julija 1945 v Svetem Križu pri Trstu. Diplomiral je na igralski akademiji v Ljubljani in specializiral na Poljskem na Inštitutu za gledališke raziskave Teatra Laboratorija Jerzija Grotowskega. Grotowski mu je pustil neizbrisen pečat. Vodil in sodeloval je vrsti gledaliških raziskovalnih projektov, delavnic in performansov v tujini in doma. Pod vplivom Grotowskega so ga zlasti zanimali rituali in posebna izkustva.

Ob iskanju in utiranju novih gledaliških poti se je uveljavil kot pisatelj in pesnik. Njegov literarni opus obsega med drugim roman Žeja (Založba Lipa, 1973), zbirko refleksij Samorodnice (1988), pesniški zbirki Stopinje v molku (1990) in Popotovanje (1991), osebni esej (creative non fiction) Romanja domov : pisanja iz zapuščenih krajev (Društvo 2000; 2002), potem v soavtorstvu esejistične pogovore Etos sodobnega bivanja (2005), eseje in zapise pa je objavljal v različnih literarnih revijah. Širši slovenski javnosti so poznane predvsem njegove zelo osebne kolumne v Delu (v Literarnih listih).

Duhovno je bil njegov dom cel svet, bil je angažirani in kritični meščan Kopra, njegova stalna romanja domov pa so zanesljivo  vodila predvsem v njemu ljubi mlin ob Dragonji, kjer je našel širši uvid v duhovne razsežnosti bivanja. To iskanje je zaznamovalo celotno njegovo življensko pot, tako je svoji pesniški zbirki Stopinje v molku zapisal tudi tako: Večer med drevjem / in jaz razlit čez robove /svojega bitja.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*